sobota, 29 listopada 2014

Tagliatelle z zielonym pesto

Pomysł na ekspresowy obiad, który można łatwo modyfikować dodając choćby suszone pomidory czy pierś z kurczaka :-) 


Składniki (4 porcje):
400 g makaronu tagliatelle
125 g rukoli
100 g orzechów nerkowca
120 ml (8 łyżek) oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy w osolonej wody wg przepisu na opakowaniu.
  2. Rukolę myjemy, osuszamy i odrywamy co grubsze łodyżki (mogłyby nadać pesto gorzki smak).
  3. Blenderem miksujemy rukolę, orzechy nerkowca (zostawiając kilka do dekoracji) i oliwę na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  4. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z pesto.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz