Składniki (blaszka 40x25 cm):
250 g margaryny
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 dużych jaj
1 szklanka mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (np. 1 kg gruszek)
do kruszonki dodatkowo:
1,5 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Owoce myjemy, obieramy i kroimy wg uznania.
- Z margaryny, mąki i cukru zagniatamy kruszonkę. Odbieramy szklankę.
- Do odebranej szklanki kruszonki dodajemy masło, mąkę i cukier, zagniatamy
i zostawiamy na później. - Jaja miksujemy z mlekiem i proszkiem do pieczenia około 2 minut.
- Pozostałą kruszonkę mieszamy z ubitą masą.
Ciasto będzie pełne grud i dość rzadkie, ale nie przejmujcie się konsystencją! ten typ tak ma ;-) - Wylewamy całość ciasta na blachę wysmarowaną margaryną, układamy owoce, posypujemy kruszonką i pieczemy około 50 minut w 170*C.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz