sobota, 14 lutego 2015

Faworki (chrust)


Składniki (na dwa duże talerze):
0,5 kg mąki
6 żółtek
6 łyżek gęstej śmietany 18%
1 cukier waniliowy
szczypta soli
2 łyżki spirytusu (ale może być też wódka)
cukier puder do podania

Przygotowanie:
  1. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
    Jeżeli ciasto nie chce się wyrobić, można dodać trochę śmietany (maksymalnie 1 łyżkę).
  2. Wyrobione ciasto ubijamy tłuczkiem do mięsa (dokładnie tak samo jak kotlety!), składamy na pół i znowu ubijamyCzynność kontynuujemy przez kilkanaście minut. 
  3. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy najcieniej jak potrafimy.
  4. Tniemy na paski, nacinamy na środku i przewlekamy formując faworka.
  5. Smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złotego koloru. 
  6. Upieczone faworki odsączamy na papierowym ręczniku.
  7. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

P.S. Sesja się skończyła, więc mam nadzieję, że częściej będzie się tu coś pojawiać :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz