Składniki (na około 12 sztuk):
1 szklanka mleka
3 duże jaja
9 łyżek mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3 jabłka (najlepiej szara reneta)
olej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder lub cukier kryształ do podania
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Mleko, żółtka, mąkę i cukier waniliowy mieszamy.
- Z białek ubijamy sztywną pianę.
- Pianę delikatnie mieszamy z resztą ciasta.
- Jabłka obieramy, kroimy w plastry o grubości około 1cm.
- Plastry jabłek obtaczamy w cieście i smażymy bardzo powoli, aż do uzyskania złotego koloru.
- Nadmiar tłuszcz odsączamy na ręczniku papierowym.
- Posypujemy cukrem i podajemy lekko przestudzone.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz