poniedziałek, 23 lutego 2015

Puszyste racuchy z jabłkami


Składniki (na około 12 sztuk):
1 szklanka mleka
3 duże jaja
9 łyżek mąki pszennej

1 cukier waniliowy
3 jabłka (najlepiej szara reneta)
olej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder lub cukier kryształ do podania

Przygotowanie: 
  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Mleko, żółtka, mąkę i cukier waniliowy mieszamy.
  3. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  4. Pianę delikatnie mieszamy z resztą ciasta.
  5. Jabłka obieramy, kroimy w plastry o grubości około 1cm.
  6. Plastry jabłek obtaczamy w cieście i smażymy bardzo powoli, aż do uzyskania złotego koloru.
  7. Nadmiar tłuszcz odsączamy na ręczniku papierowym.
  8. Posypujemy cukrem i podajemy lekko przestudzone.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz