Składniki:
1 paczka wafli
2 kostki masła
1,5 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
2 paczki (ok. 180 g) herbatników
1 łyżka kakao
500 g mleka w proszku
100 g suszonej żurawiny
150 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Masło, cukier, cukier waniliowy i mleko zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Orzechy włoskie siekamy.
UWAGA! od teraz działamy szybko, bo masa bardzo szybko zastyga.
- Do ostygniętej masy wsypujemy mleko w proszku i miksujemy.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, wkruszamy do masy herbatniki i jeden wafel.
- Masę dzielimy na 3 części:
- do pierwszej dodajemy połowę posiekanych orzechów
- do drugiej łyżkę kakao i drugą połowę orzechów
- do trzeciej żurawinę
- Wykładamy masy na kolejne warstwy wafli.
- Całość obciążamy książkami, aby wafle się posklejały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz