niedziela, 17 maja 2015

Trzywarstwowy wafel


Składniki:
1 paczka wafli
2 kostki masła
1,5 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
2 paczki (ok. 180 g) herbatników
1 łyżka kakao
500 g mleka w proszku
100 g suszonej żurawiny
150 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
  1.  Masło, cukier, cukier waniliowy i mleko zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Orzechy włoskie siekamy.

    UWAGA! od teraz działamy szybko, bo masa bardzo szybko zastyga.
     
  3. Do ostygniętej masy wsypujemy mleko w proszku i miksujemy. 
  4. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, wkruszamy do masy herbatniki i jeden wafel.
  5. Masę dzielimy na 3 części:
    • do pierwszej dodajemy połowę posiekanych orzechów
    • do drugiej łyżkę kakao i drugą połowę orzechów
    • do trzeciej żurawinę
  6. Wykładamy masy na kolejne warstwy wafli. 
  7. Całość obciążamy książkami, aby wafle się posklejały.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz