sobota, 14 czerwca 2014

Bakłażan faszerowany kurczakiem i kuskusem

Posypałam suszoną bazylią, bo niestety nie miałam żadnej "zieleninki".
Ładnie wyglądałoby z listkiem świeżej bazylii lub oregano :-)
 
Składniki (dla 2 osób):
1 bakłażan
1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
100 ml kuskusa
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz
olej/oliwa

Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
  2. Bakłażana umyć, rozkroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, zostawiając ok. 0,5-1 cm warstwę dookoła. Obficie osolić i odstawić na chwilę. Po nagrzaniu piekarnika bakłażana delikatnie skropić oliwą/olejem. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec do miękości (ok. 25 min).
  3. W tym czasie pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, doprawić wg uznania (np. Delikat do mięs Knorra) i usmażyć na oleju.
  4. Na drugiej patelni zeszklić na oleju cebulę, pod koniec dodać czosnek. Po usmażeniu dodać pomidory z puszki pokrojone w kostkę. Gdy całość się zagotuje dodać kuskus i dusić do miękkości kaszy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kurczakiem.
  5. Farsz wyłożyć do bakłażana i zapiekać jeszcze ok. 5-10 min. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz