Składniki (dla 2 osób):
2 świeże wypatroszone pstrągi
1 duża cytryna
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz cytrynowy
olej/oliwa
ew. natka pietruszki, masło
Przygotowanie:
- Ryby myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
- Obficie potrzepujemy solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
- Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w ósemki, a czosnek w grube plasterki.
- Sparzamy cytrynę wrzątkiem. Pół z niej kroimy w plastry.
- Rybę wykładamy na posmarowaną tłuszczem folię aluminiową, obkładamy cebulą, do środka wkładamy czosnek i plastry cytryny (jeden możemy zostawić do dekoracji). Z drugiej połowy cytryny wyciskamy sok i polewamy rybę.
Jeżeli ktoś lubi to do środka można dodać jeszcze kilka gałązek natki pietruszki i/lub masło, ale moja wersja jest dietetyczną wersją dla sceptyków zieleniny ;-) - Pstrągi zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 30 min.
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Pieczemy ok. 20 min, po czym odwijamy folię i pieczemy jeszcze ok. 10min aby ryba ładnie się przypiekła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz