środa, 18 czerwca 2014

Pstrąg w cytrynie

 

 Składniki (dla 2 osób):
2 świeże wypatroszone pstrągi
1 duża cytryna
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz cytrynowy
olej/oliwa
ew. natka pietruszki, masło

Przygotowanie:
  1. Ryby myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
  2. Obficie potrzepujemy solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
  3. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w ósemki, a czosnek w grube plasterki. 
  4. Sparzamy cytrynę wrzątkiem. Pół z niej kroimy w plastry. 
  5. Rybę wykładamy na posmarowaną tłuszczem folię aluminiową, obkładamy cebulą, do środka wkładamy czosnek i plastry cytryny (jeden możemy zostawić do dekoracji). Z drugiej połowy cytryny wyciskamy sok i polewamy rybę.
    Jeżeli ktoś lubi to do środka można dodać jeszcze kilka gałązek natki pietruszki i/lub masło, ale moja wersja jest dietetyczną wersją dla sceptyków zieleniny ;-)
  6. Pstrągi zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 30 min. 
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Pieczemy ok. 20 min, po czym odwijamy folię i pieczemy jeszcze ok. 10min aby ryba ładnie się przypiekła.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz