środa, 11 czerwca 2014

Orzechowo-żurawinowe muffinki z pomarańczową nutą


Składniki (na ok. 24 sztuki):
450 g mąki pszennej
250 g cukru
300 ml soku pomarańczowego
150 g roztopionego masła
szczypta soli
skórka otarta z jednej pomarańczy
szklanka orzechów (laskowych lub włoskich)
200 g suszonej żurawiny
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. 
  2. Jeżeli żurawina jest twarda to zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękła i odsączamy. 
  3. Siekamy żurawinę i orzechy (niezbyt drobno). 
  4. W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre.
  5. Mieszamy wszystko razem (w cieście mogą pozostać grudki). 
  6. Przygotowanym ciastem wypełniamy papilotki w blaszce do muffinek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).
  7. Ostudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz