Składniki (na ok. 24 sztuki):
450 g mąki pszennej
250 g cukru
300 ml soku pomarańczowego
150 g roztopionego masła
szczypta soli
skórka otarta z jednej pomarańczy
szklanka orzechów (laskowych lub włoskich)
200 g suszonej żurawiny
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
- Jeżeli żurawina jest twarda to zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękła i odsączamy.
- Siekamy żurawinę i orzechy (niezbyt drobno).
- W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre.
- Mieszamy wszystko razem (w cieście mogą pozostać grudki).
- Przygotowanym ciastem wypełniamy papilotki w blaszce do muffinek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).
- Ostudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz