czwartek, 5 czerwca 2014

Makaron z twarogiem i karmelizowanymi truskawkami

Sezon truskawkowy trwa, więc trzeba to wykorzystać ;-)


Składniki (3 duże porcje):
1 opakowanie makaronu (dowolny, mnie najbardziej odpowiada pappardelle)
0,5kg truskawek
3 łyżki miodu naturalnego
250g sera białego
200g śmietany 18%
1 cukier waniliowy

Przygotowanie:
  1. Gotujemy makaron. 
  2. W międzyczasie twaróg wyrabiamy ze śmietaną i cukrem waniliowym. 
  3. Truskawki obieramy i kroimy na ćwiartki. W rondelku rozpuszczamy miód. Dodajemy do niego truskawki i karmelizujemy 2 minuty. UWAGA! Truskawki przygotowujemy w ostatniej chwili, tuż przed podaniem, inaczej owoce zostawione w rondelku "rozgotują się" na konfiturę. Truskawki puszczą sporo soku, którym również można polać makaron. 

    S
    macznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz