czwartek, 26 czerwca 2014

Placuszki z borówkami

Lato w pełni, więc trzeba wykorzystywać jego dobrodziejstwa. Oczywiście borówki można zastąpić innymi owocami :-)


Składniki (na ok. 20 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
300 g jogurtu greckiego lub naturalnego
2 duże lub 3 małe jaja
150-200 g borówek
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki cukru (można dodać trochę cukru waniliowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać jogurt z jajkami i tłuszczem. 
  2. Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól i wymieszać lub zmiksować na gładką, jednolitą masę.
  3. Rozgrzać patelnię. Jeżeli patelnia nie przywiera to piec bez tłuszczu, ewentualnie dodać odrobinę oleju. 
  4. Nakładać po 1 łyżce ciasta i lekko rozsmarować zachowując przerwy między plackami (uwaga, bo rosną, na patelni powinny się zmieścić 2-3 sztuki). Smażyć na małym ogniu.
  5. Gdy placki podrosną i zarumienią się od spodu wyłożyć na każdy placek trochę borówek i przewrócić na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia.
    Przed nałożeniem następnej porcji patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym.
  6. Podawać z cukrem pudrem lub śmietaną/jogurtem greckim i cukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz