Sałatka nie nadaje się do przechowywania, najlepiej przygotowywać ją "na bieżąco".
Składniki:
świeży szpinak
truskawki
słonecznik łuskany
sos (na ok. 3 porcje)
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu naturalnego
pieprz
Przygotowanie:
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni aż do uzyskania złotego koloru.
- Umyć szpinak, a jeżeli ma twarde łodyżki to je usunąć.
- Truskawki obrać, umyć i pokroić w ósemki.
- Przygotować sos.
- Do miski wyłożyć szpinak, na to truskawki, polać obficie sosem i posypać słonecznikiem.
Smacznego!
Znam jeszcze wersję słodko- kwaśną z prażonymi pestkami z dyni, serem feta i arbuzem.
OdpowiedzUsuńFajny blog :)
Brzmi świetnie, muszę spróbować :D
UsuńDziękuję :)