wtorek, 1 lipca 2014

Sałatka szpinakowo-truskawkowa

Zobaczyłam ją na Instagramie znajomej. Wyglądała bardzo ładnie, tylko połączenie smaków uznałam za dość "dziwne", ale po spróbowaniu... przepyszne! Dodatkowo nie ma ona konkretnych proporcji, wszystko zależy od naszych upodobań :-) Poniżej podaję jedynie przepis na sos, ale możecie uznać że odpowiada Wam bardziej słodki albo słony.  
Sałatka nie nadaje się do przechowywania, najlepiej przygotowywać ją "na bieżąco".


Składniki:
świeży szpinak
truskawki
słonecznik łuskany 
   
sos (na ok. 3 porcje)
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu naturalnego
pieprz

Przygotowanie:
  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni aż do uzyskania złotego koloru.
  2. Umyć szpinak, a jeżeli ma twarde łodyżki to je usunąć.
  3. Truskawki obrać, umyć i pokroić w ósemki.
  4. Przygotować sos.
  5. Do miski wyłożyć szpinak, na to truskawki, polać obficie sosem i posypać słonecznikiem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Znam jeszcze wersję słodko- kwaśną z prażonymi pestkami z dyni, serem feta i arbuzem.
    Fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi świetnie, muszę spróbować :D
      Dziękuję :)

      Usuń