Składniki (na ok. 40szt.):
1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego
4 łyżki
kakao rozpuszczalnego (typu Nesquick, nie do pieczenia)
2 łyżki masła
posypka według upodobania
posypka według upodobania
Przygotowanie:
- Kakao przesiewamy przez sitko.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy masło i kakao.
- Gotujemy na małym ogniu do
uzyskania odpowiedniej konsystencji (zwykle ok. 10-15min). UWAGA! Mieszamy CAŁY
CZAS, masy nie można spuścić z oka nawet na kilka sekund, bo się
przypali.Po zdjęciu z palnika masę mieszać jeszcze przez chwilę.
Co do konsystencji - po przechyleniu garnka cała masa powinna się odrywać od dna, a po rozdzieleniu masy łyżką nie powinna łączyć się zbyt szybko. Po pierwszym razie będziecie wiedzieć, co mam na myśli.
- Sposób podania zależy od czasu i chęci :-)
Aby przygotować brigadeiro w formie kuleczek masę przelewamy na
wysmarowany masłem talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Później nabieramy
łyżeczką porcję masy, formujemy kuleczki i obtaczamy w posypce/orzechach/wiórkach
kokosowych/czymkolwiek co przyjdzie Wam do głowy (jeżeli masa bardzo klei
się do rąk to natrzyjcie dłonie delikatnie masłem).
Dla leniwych - wylać masę na talerz, odstawić do wystygnięcia i jeść łyżką ;-)
Nigdy nie wstawiajcie brigadeiro do lodówki - musi być przechowywane w
temperaturze pokojowej, bo w chłodzie zamienia się w kamień, a przecież szkoda
zębów! ;-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz