sobota, 11 października 2014

Spaghetti Carbonara

Bardzo klasyczne danie, a do tego banalne w wykonaniu :-)

 
Składniki (2 duże porcje):
250 g makaronu spaghetti
2 duże jajka
100 g boczku
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g parmezanu (lub żółtego sera o wyraźnym smaku)
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy i zostawiamy w przykrytym garnku. 
  2. W międzyczasie kroimy boczek w cieknie plasterki, a czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy.
  3. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem.
  4. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy boczek i smażymy na małym ogniu przez 1-2min - ma się lekko podtopić (tylko delikatnie zrumieniamy, nie aż do uzyskania skwarków). Dodajemy czosnek i natkę pietruszki i smażymy przez krótką chwilę.
  5. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron i mieszamy. Odstawiamy z palnika i mieszamy z połową sera oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Gdy patelnia trochę ostygnie (makaron musi być nadal gorący), polewamy go jajkami i mieszamy aż do uzyskania kremowego sosu (jeżeli patelnia jest za zimna i jajka nie chcą gęstnieć możemy postawić patelnię na ogniu i podgrzać delikatnie, ale uważajmy żeby z sosu nie zrobić jajecznicy!), ewentualnie doprawiamy solą.
  6. Od razu podajemy doprawiając posypując resztą sera.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz