250 g makaronu spaghetti
2 duże jajka
100 g boczku
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g parmezanu (lub żółtego sera o wyraźnym smaku)
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy i zostawiamy w przykrytym garnku.
- W międzyczasie kroimy boczek w cieknie plasterki, a czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy.
- Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem.
- Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy boczek i smażymy na małym ogniu przez 1-2min - ma się lekko podtopić (tylko delikatnie zrumieniamy, nie aż do uzyskania skwarków). Dodajemy czosnek i natkę pietruszki i smażymy przez krótką chwilę.
- Trzymając patelnię na małym ogniu, dodajemy makaron i mieszamy. Odstawiamy z palnika i mieszamy z połową sera oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Gdy patelnia trochę ostygnie (makaron musi być nadal gorący), polewamy go jajkami i mieszamy aż do uzyskania kremowego sosu (jeżeli patelnia jest za zimna i jajka nie chcą gęstnieć możemy postawić patelnię na ogniu i podgrzać delikatnie, ale uważajmy żeby z sosu nie zrobić jajecznicy!), ewentualnie doprawiamy solą.
- Od razu podajemy doprawiając posypując resztą sera.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz