piątek, 31 października 2014

Ciasto dyniowe z pomarańczową galaretką

Wiem, że ostatnio tylko dania z dyni, ale aż żal mi się nimi nie podzielić, kiedy wszystko takie pyszne ;-) Tym razem ciasto, idealne na halloweenową imprezę i nie tylko...

Składniki:
(oryginalne proporcje były na tortownicę o średnicy 24cm, zrobiłam w takiej która miała 29cm i dlatego ciasto jest dość niskie)


Ciasto:
600 g puree z dynii* 
2 pomarańcze
kostka masła (200 g)
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:
1,5 łyżki puree z dyni
1 łyżka skórki z pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
3 łyżki cukru

* puree z dyni wg przepisu na Kotlet.TV

Przygotowanie:

Ciasto:  
  1. Pomarańcze dokładnie szorujemy, a następnie sparzamy. Skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach (odkładając 1,5 łyżki na polewę). 
  2. Puree z dyni (również odkładając wcześniej 1,5 łyżki na polewę), masło, cukier i cukier waniliowy podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masło się roztopi zdejmujemy z palnika, dodając skórkę z pomarańczy. Studzimy. 
  3. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do wystudzonej masy, a z białek ubijamy pianę.
  4. Mąkę przesiewamy z proszkiem oraz sodą i dodajemy stopniowo do masy. 
  5. Pianę bardzo delikatnie mieszamy z resztą ciasta. 
  6. Tortownicę smarujemy masłem lub margaryną, wykładamy ciasto i pieczemy ok. 45 min w temperaturze 170*C (do tzw. suchego patyczka).
Polewa:  
  1. Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu aż do momentu gdy sok odparuje na tyle, że stworzy coś przypominającego rzadkie powidło (mnie to zajęło ok. 25 minut).
    Polewę najlepiej zacząć przygotowywać w momencie gdy ciasto jest prawie upieczone i wykładać jeszcze ciepłą, bo dość szybko tężeje.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz