Składniki (dla 2 osób):
0,5 kg dyni (zważonej po usunięciu pestek)
1 duża czerwona papryka
1 cukinia
2 duże ziemniaki
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
rozmaryn
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
- Wszystkie warzywa myjemy, ziemniaki obieramy.
- Zarówno z dyni jak i papryki usuwamy pestki.
- Dynię i paprykę kroimy w około jednocentymetrową kostkę, ziemniaki w trochę mniejszą kostkę, cukinię w półplasterki.
Staramy się aby wszystkie warzywa były pokrojone w mniej więcej porównywalnej wielkości kawałki, jedynie ziemniaki nieco drobniej. - Blaszkę smarujemy oliwą, wykładamy pokrojone warzywa (w jednej warstwie!), wkładając między nie kilka ząbków nieobranego czosnku.
- Ponownie skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i rozmarynem, mieszamy.
- Pieczemy około 30-40min od czasu do czasu mieszając.
Dynia i cukinia powinny być miękkie, papryka i ziemniaki lekko chrupiące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz