środa, 22 października 2014

Pieczone warzywa z rozmarynem

Zanim piękna złota jesień zamieni się w depresyjnie ciemne i zimne dni, wykorzystajmy wszystkie jej dobrodziejstwa w postaci całego ogromu pysznych warzyw! :-)


Składniki (dla 2 osób)
0,5 kg dyni (zważonej po usunięciu pestek)
1 duża czerwona papryka
1 cukinia
2 duże ziemniaki
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
rozmaryn
sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200*C.
  2. Wszystkie warzywa myjemy, ziemniaki obieramy. 
  3. Zarówno z dyni jak i papryki usuwamy pestki. 
  4. Dynię i paprykę kroimy w około jednocentymetrową kostkę, ziemniaki w trochę mniejszą kostkę, cukinię w półplasterki.
    Staramy się aby wszystkie warzywa były pokrojone w mniej więcej porównywalnej wielkości kawałki, jedynie ziemniaki nieco drobniej.
  5. Blaszkę smarujemy oliwą, wykładamy pokrojone warzywa (w jednej warstwie!), wkładając między nie kilka ząbków nieobranego czosnku.
  6. Ponownie skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i rozmarynem, mieszamy.
  7. Pieczemy około 30-40min od czasu do czasu mieszając.
    Dynia i cukinia powinny być miękkie, papryka i ziemniaki lekko chrupiące.


    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz