Nadeszła jesień, a z nią czas na dynię. Na początek na słodko :-)
Składniki (dla 3 osób do syta):
3 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach (jeżeli dynia jest w konsystencji marchewki; jeżeli jest bardziej wilgotna to nawet 4 szklanki)
250 g ricotty
1 duże jajko
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
skórka starta z jednej pomarańczy
olejek pomarańczowy
olej
cukier puder
Przygotowanie:
- Dynię obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na dużych oczkach.
- Pomarańczę sparzamy i ścieramy skórkę na małych oczkach .
- Startą dynię mieszamy dokładnie z jajkiem, ricottą, skórką pomarańczową, kilkoma kroplami olejku pomarańczowego, cukrem i mąką.
- Smażymy niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz