środa, 15 października 2014

Dyniowe placuszki z ricottą

Nadeszła jesień, a z nią czas na dynię. Na początek na słodko :-)
 

Składniki (dla 3 osób do syta):
3 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach (jeżeli dynia jest w konsystencji marchewki; jeżeli jest bardziej wilgotna to nawet 4 szklanki)
250 g ricotty
1 duże jajko

2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
 

skórka starta z jednej pomarańczy
olejek pomarańczowy
olej

cukier puder

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na dużych oczkach.
  2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy skórkę na małych oczkach .
  3. Startą dynię mieszamy dokładnie z jajkiem, ricottą, skórką pomarańczową, kilkoma kroplami olejku pomarańczowego,  cukrem i mąką.
  4. Smażymy niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru. 
  5. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz