Składniki (tortownica o średnicy ok. 25 cm):
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
500 g szpinaku (mrożony, rozdrobniony)
500 ml śmietany 30%
2 ŚmietanFixy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii
1 cukier waniliowy
truskawki i/lub borówki wg upodobań
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru wody i ewentualnie rozdrabniamy (najlepiej kupmy taki drobno krojony, nie liście!).
- Całe jajka ucieramy z cukrem, aż masa zrobi się jasna i pełna bąbelków powietrza.
- Dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wsypujemy szpinak i ponownie mieszamy.
- Tortownicę natłuszczamy, wykładamy papierem i wylewamy masę.
- Pieczemy w temperaturze 175*C przez ok. 60 min.
- Ciasto wyjmujemy z blaszki do ostygnięcia.
- Odcinamy wierzch ciasta (ok. 2cm warstwę) i rozdrabniamy go w palcach.
- Śmietanę ubijamy ze ŚmietanFixami (wg instrukcji na opakowaniu). Dosładzamy według upodobań.
- Na ciasto wykładamy równomiernie śmietanę, posypujemy rozdrobnionym wierzchem i dekorujemy owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz