sobota, 20 czerwca 2015

Leśne runo



Składniki (tortownica o średnicy ok. 25 cm):
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
500 g szpinaku (mrożony, rozdrobniony)
500 ml śmietany 30%
2 ŚmietanFixy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii
1 cukier waniliowy
truskawki i/lub borówki wg upodobań
 
Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru wody i ewentualnie rozdrabniamy (najlepiej kupmy taki drobno krojony, nie liście!).
  2. Całe jajka ucieramy z cukrem, aż masa zrobi się jasna i pełna bąbelków powietrza.
  3. Dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wsypujemy szpinak i  ponownie mieszamy.
  4. Tortownicę natłuszczamy, wykładamy papierem i wylewamy masę.
  5. Pieczemy w temperaturze 175*C przez ok. 60 min.
  6. Ciasto wyjmujemy z blaszki do ostygnięcia.
  7. Odcinamy wierzch ciasta (ok. 2cm warstwę) i rozdrabniamy go w palcach.
  8. Śmietanę ubijamy ze ŚmietanFixami (wg instrukcji na opakowaniu). Dosładzamy według upodobań.
  9. Na ciasto wykładamy równomiernie śmietanę, posypujemy rozdrobnionym wierzchem i dekorujemy owocami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz