wtorek, 16 czerwca 2015

Placek japoński

 

Składniki (blaszka 40x25 cm):
500 g maku
600 g jabłek 
1 szklanka orzechów włoskich
100 g rodzynek
1 margaryna
400 g cukru pudru
9 jajek
10 czubatych łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa czekoladowa:
0,5 kostki margaryny
0,5 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki wody 
Wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, ale nie gotujemy!


Przygotowanie:

  1. Mak sparzamy i mielimy.
  2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
    Jeżeli są bardzo soczyste odlejmy sok, który zebrał się w naczyniu (ale nie ma potrzeby wyciskania!)
  3. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a masa stanie się jasna.
  4. Dodajemy mak, jabłka, kaszę mannę, posiekane orzechy, rodzynki, proszek do pieczenia i mieszamy.
  5. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą.
  6. Pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do tempetatury 175*C.
  7. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestygnięty placek dekorujemy gorącą polewą czekoladową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz