Składniki (3 duże porcje):
300g łososia
200 g makaronu ryżowego
2 łyżki sezamu
pęczek cebuli dymki
1 duży ząbek czosnku
papryczka chilli (wg uznania, ja użyłam jednej dużej - pamiętajcie, że czym większa papryczka tym mniej ostra)
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
olej roślinny
sól, pieprz
marynata do łososia:
5 łyżek sosu sojowego
1,5 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Łososia opłukujemy, osuszamy i usuwamy ości.
- Składniki marynaty mieszamy i polewamy łososia (ułożonego skórą do dołu). Odstawiamy na minimum 30 minut (czym dłużej, tym lepiej).
- Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Wstawiamy łososia zalanego marynatą i pieczemy pod przykryciem 20 minut. Po upieczeniu zdejmujemy skórę łącznie z brązową częścią pomiędzy skórą a mięsem. Rozdrabniamy widelcem (niezbyt drobno).
- Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy wodą.
- Sezam podprażamy na suchej patelni na złoty kolor ok. 2 minut (uwaga! musimy bardzo uważać, bo bardzo gorzknieje gdy się przypali).
- Siekamy dymkę i papryczkę chilli, przeciskamy czosnek i ścieramy na drobnych oczkach tarki świeży imbir.
- Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie gorący dodajemy imbir, czosnek i białe części dymki. Podsmażamy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy chilli.
- Dodajemy 2 łyżki sosu z zapieczonego łososia, 2 łyżki oleju sezamowego, makaron ryżowy i zielone części dymki, mieszamy i podsmażamy chwilkę.
- Na talerz wykładamy makaron, na to łososia, posypujemy sezamem i polewamy resztą sosu.
- Można skropić sosem sojowym i/lub słodkim sosem chilli (wg uznania).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz